Ilios Bakery Σαντορίνη | Ελληνική κουζίνα, Πρωινό, Καφές, Takeaway, Delivery

Ελληνική Κουζίνα Σαντορίνη

Το Ελληνικό Φαγητό στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, με τη διάσημη ελληνική κουζίνα της, είναι ένας απίστευτος προορισμός για κάθε ταξιδιώτη που αναζητά όμορφα αξιοθέατα και ήσυχες παραλίες στην Ελλάδα. Είναι επίσης το τέλειο μέρος για να ικανοποιήσετε τους γευστικούς σας κάλυκες!

Όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, οι γαστρονομικές επιρροές σε αυτό το νησί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε παραδοσιακές συνταγές που παραδίδονται από γενιά σε γενιά.

Μπορείτε να βρείτε πολλά νόστιμα ελληνικά πιάτα σχεδόν σε κάθε γωνιά του νησιού, οπότε είναι εύκολο να αφεθείτε στην τοπική κουζίνα και ταυτόχρονα να νιώσετε σαν στο σπίτι σας με γνωστά αγαπημένα μεσογειακά πιάτα.

Με φρέσκα υλικά από παραγωγούς της Σαντορίνης, απευθείας από τις φάρμες και τα χωράφια τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα δοκιμάσετε μια αυθεντική γεύση της Ελλάδας όταν γευματίζετε στη Σαντορίνη.

Το ζητούμενο είναι να ξέρετε τι να φάτε στη Σαντορίνη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.

Παραδοσιακά Πιάτα που Πρέπει να Δοκιμάσετε στην Σαντορίνη

Ένα πιάτο που αξίζει ιδιαίτερα να δοκιμάσετε όταν επισκέπτεστε τη Σαντορίνη είναι ο Μουσακάς. Φτιάχνεται με τηγανητές μελιτζάνες που τοποθετούνται σε στρώσεις με κιμά και πατάτες και ολοκληρώνεται με την στρώση κρεμώδης μπεσαμέλ από πάνω. Μετά ψήνεται μέχρι να ροδίσει.

Στη Σαντορίνη, η φάβα είναι ένα άλλο γεύμα που δεν πρέπει να λείπει από το μενού. Αυτό το παραδοσιακό πιάτο της Σαντορίνης, μπορεί να σερβιριστεί είτε ζεστό είτε κρύο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σερβίρεται ζεστή με κρεμμύδια και λάδι ως ένα από τα κύρια ορεκτικά του νησιού ή σερβίρεται κρύα αναμεμειγμένη με αγγούρια, ως ένα ελαφρύ καλοκαιρινό υγιεινό σνακ. Η φάβα είναι ένα πλήρες γεύμα με πολλά θρεπτικά συστατικά.

Τα ψητά θαλασσινά στα κάρβουνα, είναι επίσης διαδεδομένα λόγω της αφθονίας τους σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος.

Στη Σαντορίνη, το χταπόδι μαγειρεύεται ψητό στα κάρβουνα μέχρι να μαλακώσει και συνοδευόμενο από άλλες θαλασσινές λιχουδιές, όπως γαρίδες και καλαμαράκια, να συνθέσουν μια πλήρη μεσογειακή πιατέλα θαλασσινών.

Και ας μην ξεχνάμε το Τζατζίκι. Έναν κλασικό συνδυασμό γιαουρτιού, σκόρδου, ελαιόλαδου και αγγουριού που ταιριάζει τέλεια με σχεδόν οτιδήποτε άλλο παραγγείλετε.

Συνδυάζοντας Αρχαίες Γεύσεις με Σύγχρονες Τεχνικές

Αν και πολλές συνταγές της Σαντορίνης έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στη μακρά ιστορία της, μερικές έχουν προσαρμοστεί για να ταιριάζουν στις σύγχρονες προτιμήσεις, παραμένοντας όμως πιστές στην προέλευσή τους. 

Για παράδειγμα, οι σεφ συχνά ετοιμάζουν "τοματοκεφτέδες". Ντομάτα ψιλοκομμένη, κρεμμύδι, ρίγανη, θυμάρι, δυόσμος, αλάτι και πιπέρι, ανακατευόνται με αλεύρι μέχρι να φτιαχτεί ένας κρεμώδης χυλός, ο οποίος στη συνέχεια τηγανίζεται. Αυτό το πιάτο χρονολογείται από αιώνες, αλλά έχει δημιουργεί σε διάφορες από τότε, με αποτέλεσμα διαφορετικές παραλλαγές του προσφέρονται σήμερα σε πολλά εστιατόρια της Σαντορίνης.

Ένα άλλο αγαπημένο ανάμεσα στους ντόπιους πίάτο είναι τα Μελιτίνια. Ένα παραδοσιακό γλύκισμα που σερβίρεται σε ειδικές περιστάσεις όπως γάμοι ή βαπτίσεις ή ως μέρος εορταστικών γιορτών. Αυτά τα γλυκά έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή και ανάμεσα στους τουρίστες που αναζητούν κάτι γλυκό μετά το δείπνο.

Για το Τέλος - Γλυκά & Ποτά

Οι Έλληνες αγαπούν τα γλυκά, εξίσου με τα αλμυρά πιάτα. Το καταΐφι (σιροπιαστό, γεμάτο με ξηρούς καρπούς) βρίσκεται συχνά στα μενού της πόλης, στα ζαχαροπλαστεία και βάζει σε πειρασμό όσους περνούν από το γλυκό άρωμα που αναδύεται κατά την παρασκευή του.

Ο Μπακλαβάς (με φύλλο σφολιάτας και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς) είναι ένα από τα καλύτερα κλασικά επιδόρπια που παρασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα.

Φυσικά, κανένα γεύμα δεν θα ήταν πλήρες χωρίς ποτό. Τα παραδοσιακά κρασιά της Σαντορίνης (όπως το Vinsanto), το ούζο, το τσίπουρο, η ρακί μαζί με δροσιστικούς καφέδες ή φρέσκουςχυμούς αποτελούν μερικές μόνο από τις διαθέσιμες επιλογές όταν αποφασίζετε ποιο ποτό ταιριάζει καλύτερα με το γεύμα που έχετε επιλέξει.

Που να Γευτείτε την Αυθεντική Ελληνική Κουζίνα στην Σαντορίνη

Ανεξάρτητα από το είδος του φαγητού που αναζητάτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, υπάρχει πάντα κάτι νόστιμο που σας περιμένει στο Ilios bakery, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στη Σαντορίνη. 

Ξεκινήστε το γαστρονομικό σας ταξίδι με την παραδοσιακή ντόπια φάβα της Σαντορίνης ή δοκιμάστε σαγανάκι τυρί, ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά στην Ελλάδα, φτιαγμένο από τυρί τηγανισμένο σε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Άλλες νόστιμες επιλογές είναι ο μουσακάς, τα γεμιστά και το σουβλάκι.

Αυτά τα χαρακτηριστικά πιάτα θα σας χαρίσουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, που θα σας μελινει αξέχαστη.

Kοτόπουλο Λεμονάτο - Ελληνική Κουζίνα Σαντορίνη
Μύδια Αχνιστά - Ελληνική Κουζίνα Σαντορίνη
Γεμιστά - Ελληνική Κουζίνα Σαντορίνη
Παστίτσιο
Γύρος Χοιρινός ή Κοτόπουλο - Ελληνική Κουζίνα Σαντορίνη
Σπιτικό Κεμπάπ - Ελληνική Κουζίνα Σαντορίνη

Τι να Φάτε στη Σαντορίνη

Παραδοσιακό φαγητό στη Σαντορίνη - Φάβα

Φάβα Σαντορίνης

Η φάβα είναι ένα μοναδικό παραδοσιακό προϊόν που θα βρείτε στα περισσότερα εστιατόρια της Σαντορίνης.

Το κίτρινο χρώμα της προέρχεται από το λουλούδι Lathyrus Clymenum, το οποίο φυτρώνει αποκλειστικά στη Σαντορίνη και την Ανάφη, ένα μικρό νησί που γειτνιάζει με τη Σαντορίνη. 

Το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού είναι πιθανώς ο λόγος που το προϊόν αυτό καλλιεργείται μόνο στη Σαντορίνη.

Αυτός ο τύπος φάβας έχει πιο βελούδινη υφή και πιο γλυκιά γεύση.

Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει κόκκους φάβας από την αρχαία τοποθεσία Ακρωτήρι, στη νότια πλευρά της Σαντορίνης. 

Αυτό δείχνει ότι το προϊόν αυτό καλλιεργείται στη Σαντορίνη εδώ και περίπου 3.500 χρόνια. 

Η φάβα σπέρνεται τον Δεκέμβριο και η συγκομιδή της γίνεται τον Ιούνιο. Μέσω μιας φυσικής διαδικασίας, τα φασόλια ωριμάζουν σε υπόγειες αποθήκες για ένα χρόνο. 

Στη συνέχεια, στεγνώνουν στον ήλιο και καθαρίζονται, αποφλοιώνονται και κόβονται σε πολυ μικρά κομμάτια. Η φάβα πωλείται σε όλη την Ελλάδα και εξάγεται και στο εξωτερικό.

Η φάβα θεωρείται όχι μόνο το πιο παραδοσιακό προϊόν του νησιού, αλλά αποτελεί και προϊόν ΠΟΠ της Ελλάδας. 

Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσετε είναι να την πολτοποιήσετε μετά από πολύωρο βράσιμο, να την περιχύσετε με παρθένο ελαιόλαδο και να την συνοδεύσετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ελιές.

Ilios Bakery - Το μέρος για να φάτε τοματοκεφτέδες

Τοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Σαντορίνη είναι οι τοματοκεφτέδες, οι οποίοι φτιάχνονται με ντομάτες Σαντορίνης, βασιλικό και δυόσμο.

Οι περίφημοι τοματοκεφτέδες της Σαντορίνης, έχουν ένα μοναδικό άρωμα και γεύση που θα σας ανοίξουν την όρεξη πριν από το κυρίως γεύμα.

Σήμερα, η σαντορινιά ντομάτα είναι ένα από τα τυπικά προϊόντα της Σαντορίνης. Υπάρχει εγχώρια καλλιέργεια, γεγονός που δείχνει ότι η τοπική ποικιλία ντομάτας θα συνεχίσει να παράγει διάφορα προϊόντα.

Που θα της δοκιμάσετε; Επισκεφτείτε το Ilios bakery ή κάντε μια online παραγγελία.

Τοματίνια που καλλιεργούνται στο νησί

Τοματίνια Σαντορίνης

Η Σαντορίνη δεν είναι διάσημη μόνο για τη μοναδική ομορφιά της, αλλά και για τα μοναδικά ντοματίνια της.

Έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και το εξωτερικό τους είναι κάπως σκληρό, σε αντίθεση με το εσωτερικό τους, το οποίο είναι ζουμερό. 

Οι ντομάτες της Σαντορίνης είναι τόσο μικρές, που οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι πρόκειται για πραγματικές ντομάτες.

Οι ντομάτες της Σαντορίνης είναι μοναδικές και αναπτύσσονται αποκλειστικά στο νησί, καθώς το ηφαιστειακό έδαφος συμβάλλει στην παραγωγή τους.

Η εποχή της συγκομιδής τους, είναι μια πραγματική γιορτή για το νησί. 

Για την παραδοσιακή καλλιέργεια της ντομάτας, δημιουργούνται στο έδαφος μικροί λάκκοι σε απόσταση 30 εκατοστών ο ένας από τον άλλο, όπου φυτεύονται αρκετοί αποξηραμένοι σπόροι. 

Η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο, ενώ η συγκομιδή γίνεται από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου.

Ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Σαντορίνη είναι η λευκή μελιτζάνα.

Λευκή Μελιτζάνα

Ένα άλλο σπάνιο προϊόν της τοπικής παραγωγής της Σαντορίνης με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι η λευκή μελιτζάνα.

Έχει λίγους σπόρους, δεν απορροφά πολύ λάδι όταν τηγανίζεται και έχει απολαυστική γεύση. 

Είναι το τέλειο συνοδευτικό για ούζο ή κρασί. 

Θα βρείτε λευκή μελιτζάνα σε διάφορα εστιατόρια του νησιού, την οποία αξίζει να δοκιμάσετε. 

Η πρότασή μας είναι να επιλέξετε μελιτζανοσαλάτα από λευκές μελιτζάνες.

Χλωροτύρι - Παραδοσιακό τυρί που πρέπει να δοκιμάσετε στην Σαντορίνη

Χλωροτύρι

Το παραδοσιακό τοπικό τυρί της Σαντορίνης ονομάζεται "Χλωροτύρι" και παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.

Παράγεται σε ελάχιστες ποσότητες από τοπικούς παραγωγούς και γι' αυτό είναι δύσκολο να το βρείτε.

Είναι κρεμώδες και ελαφρώς ξινό και αν το βρείτε κάπου στη Σαντορίνη, δοκιμάστε το οπωσδήποτε.

Το χλωροτύρι αλείφεται σε φέτες ψωμιού ή αναμειγνύεται στη σαλάτα.

Πού θα το βρείτε; Πρόκειται για ένα τοπικό τυρί ελάχιστης παραγωγής που θα βρείτε μόνο στην Ελλάδα.

Ilios Bakery - Το κατάλληλο μέρος για να φάτε Μελιτίνια

Μελιτίνια

Στη Σαντορίνη, τα μελιτίνια είναι γλυκά κεράσματα που προσφέρονται σε διάφορες γιορτές, όπως αρραβώνες, γάμους και πανηγύρια.

Φτιάχνονται με τυρί μυζήθρα και γιαούρτι και αρωματίζονται με μαστίχα. Μάθετε για αυτά τα νόστιμα γλυκίσματα που παρασκευάζονται 100% στη Σαντορίνη.

Προερχόμενα από την αρχαία ελληνική λέξη μελίτερος, που σημαίνει "γλυκό σαν μέλι", τα μελιτίνια είναι νόστιμα γλυκά "τάρτάκια" με τυρί - παρόμοια με τα κρητικά καλτσούνια. 

Ωστόσο, η εκδοχή της Σαντορίνης είναι πιο λεπτή και εκλεπτυσμένη. Η ζύμη που με επιδεξιότητα ανοίγεται στο χέρι, φτιάχνεται από αλεύρι, νερό, αλάτι, βούτυρο ή ελαιόλαδο. 

Παράλληλα, η γέμιση είναι ένα μείγμα από φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο, αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, βανίλια και μαστίχα (ή σκόνη μαστίχας).

Παραδοσιακά φτιάχνονται τη Μεγάλη Τρίτη για το βράδυ του Πάσχα και η παρασκευή τους απαιτεί χρόνο και δεξιοτεχνία.

Πράγματι, φήμες λένε ότι οι γυναίκες που ανοίγουν την ζύμη για τα μελιτίνια, είναι οι καλύτερες αρτοποιοί.

Και ενώ μπορείτε να τα βρείτε σε φούρνους σε όλο το νησί, οι σπιτικές παρασκευές είναι μοναδικές και απολαυστικές. 

Πρόκειται για μια πραγματική οικογενειακή υπόθεση, με κάθε γυναίκα του νοικοκυριού ή της ομάδας να έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο ρόλο: μία ανοίγει και διπλώνει την ζύμη και μία προσθέτει την γέμιση.

Αν επισκεφθείτε το νησί κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, υπάρχει επίσης μια σαρακοστιανή ποικιλία που ονομάζεται Ντουρτουλέτια, όπου η γέμιση είναι με μέλι και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Αν έχετε όρεξη να δοκιμάσετε μελιτίνια, υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο, αλλά επισκεφθείτε το Ilios bakery για να δοκιμάσετε την πιο νόστιμη.

Ilios Bakery - Το κατάλληλο μέρος για να φάτε παστή Απόχτι

Απόχτι

Το Απόχτι είναι το όνειρο κάθε κρεατοφάγου, ένα παραδοσιακό χοιρινό παστό κρέας που παρασκευάζεται από αλατισμένο χοιρινό φιλέτο που έχει μουλιάσει σε ξύδι, στη συνέχεια αποξηραίνεται και καρυκεύεται με πιπέρι και ξύδι.

Τρώγεται τόσο σκέτο όσο και συχνά ως συνοδευτικό κρασιού, όπου λειτουργεί ως καθαριστικό του ουρανίσκου μεταξύ της δοκιμής διαφορετικών ποικιλιών κρασιού. 

Χρησιμοποιείται επίσης σε πολλές σπιτικές συνταγές και σε εστιατόρια σε όλο το νησί.

Αν είστε λάτρης του παστού κρέατος, αυτό πρέπει να το δοκιμάσετε. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το κόκκινο κρασί. 

Αν περιηγηθείτε σε μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία της Σαντορίνης, θα σας το σερβίρουν σίγουρα κατα την δοκιμασία τους.

Μουσάκας - Παρασκευάζεται όπως τα Ιταλικά λαζάνια

Μουσακάς

ΟΜουσακάς είναι ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή γαστρονομικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, ένα είδος ελληνικών λαζανιών που φτιάχνεται με μελιτζάνες και κιμά (συνήθως μοσχαρίσιο), που στρώνεται με σάλτσα μπεσαμέλ.

Όπως τα ιταλικά λαζάνια, πρόκειται για ένα χορταστικό πιάτο με στρώσεις τυριού, λαχανικών, κιμά και μπαχαρικών.

Από πολλές απόψεις, αυτό είναι ένα είδος ελληνικού comfort food, με την πλούσια, ζεστή και ικανοποιητική γεύση και υφή του, ανεξάρτητα από το πότε το τρώτε.

Ακόμα, συνδυάζει όλες τις μοναδικές γεύσεις της ελληνικής και συγκεκριμένα, της κουζίνας της Σαντορίνης.

Επειδή ο μουσακάς είναι ένα τυπικό comfort food, μπορείτε να τον βρείτε σε πολλά εστιατόρια σε όλο το νησί.

Που θα φάτε Μουσακά; Επισκεφτείτε το Ilios bakery ή κάντε online παραγγελία.

Ilios Bakery - Το κατάλληλο μέρος για να φάτε παραδοσιακό ελληνικό φαγητό στη Σαντορίνη

Σαγανάκι

Το σαγανάκι είναι ένα ορεκτικό που αποτελεί βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας και αποτελείται από ένα νόστιμο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού από τηγανητό τυρί που περιχύνεται με μέλι.

Το πιάτο είναι απλό στην παρασκευή του και μαγειρεύεται σε χρόνο μηδέν. Ένα κομμάτι τυρί ψήνεται δημιουργώντας εξωτερικά μια χρυσοκάστανη κρούστα και εσωτερικά μια λιωμένη - ρευστή υφή. Στη συνέχεια περιχύνεται με τοπικό μέλι για να δώσει μια φυσική γλυκύτητα που καταλήγει σε μια μοναδική γεύση.

Πρόκειται για ένα απλό πιάτο που είναι αγαπημένο στους λάτρεις του τυριού.

Πού να αγοράσετε αυθεντικά κρασιά της Σαντορίνης; Στην κάβα του Ilios Bakery

Κρασιά της Σαντορίνης: Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι, Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο

Η Σαντορίνη είναι μια αμπελουργική περιοχή. Το κρασί παράγεται στο νησί από την αρχαιότητα. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το κρασί της Σαντορίνης έγινε παγκοσμίως γνωστό υπό την επιρροή των Βενετών.

Η ιταλική επιρροή εξακολουθεί να υπάρχει στη σύγχρονη οινοποιεία της Σαντορίνης. Το πιο διάσημο γλυκό κρασί της Τοσκάνης είναι το Vin Santo. Το Vin Santo της Σαντορίνης ("Vinsanto" για να διακρίνεται από το κρασί της Τοσκάνης) παρασκευάζεται από σταφύλια που αποξηραίνονται στον ήλιο μετά τη συγκομιδή.

Στη Σαντορίνη, θα βρείτε πολλά οινοποιεία σε μια ελληνική εκδοχή της κοιλάδας Νάπα που μπορείτε να επισκεφθείτε για να δείτε την παραγωγή και να δοκιμάσετε διάφορα τοπικά κρασιά.

Αυτή είναι η Σαντορίνη, ένα από τα πιο όμορφα μέρη του κόσμου. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κρασιού της Σαντορίνης προέρχεται κυρίως από τα μοναδικά ηφαιστειακά εδάφη του νησιού.

Υπάρχουν περίπου σαράντα εγχώριες ποικιλίες σταφυλιών στη Σαντορίνη και τα αμπέλια είναι χαμηλά για να προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

Πού θα προμηθευτείτε τα παραδοσιακά κρασιά της Σαντορίνης; Στην κάβα του Ilios bakery.

Χωριάτικα Λουκάνικα - Φαγητό στη Σαντορίνη
Χωριάτικα Λουκάνικα - Ilios Bakery

Συχνές ερωτήσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Ilios Bakery είναι ανοιχτό επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 5 π.μ. έως τις 12 π.μ.
Ναι, το Ilios Bakery διαθέτει ένα όμορφο υπαίθριο καθιστικό όπου μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας και να απολαύσετε την θέα.
Ναι, το Ilios Bakery προσφέρει μια ποικιλία vegan επιλογών, συμπεριλαμβανομένου ενός vegan φαλάφελ και ενός vegan burger για πρωινό.
Ναι, το Ilios Bakery προσφέρει ποικιλία επιλογών χωρίς γλουτένη, όπως κρουασάν και σάντουιτς για το πρωινό σας.
Όχι, το Ilios Bakery δέχεται και πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Κάντε τώρα μια online παραγγελία στο Ilios Bakery

Scroll to Top
× Επικοινωνία με Whatsapp